keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Viiden värin ja viiden sporttikysymyksen postaus

Eilen fiilistelin niitä herneitä, mutta tänään muistin lukeneeni joskus viiden värin nyrkkisäännöstä syömisessä. Kuulostaako hämmentävältä? Noh..

Aamiaisen värejä mansikoista ja kiweistä - valkoinen tulee rahkasta.

Kotimaiset kasvikset-verkkosivuilla kerrotaan mm. näin: "Päivittäin olisi suotavaa syödä viittä eri väriä: vihreää, sinistä/purppuraa, punaista, keltaista/oranssia ja valkoista. Voimakas vihreä väri kertoo, että kasviksessa on paljon yhteyttäviä viherhiukkasia, joissa on rautaa. Vihreissä kasviksissa on myös paljon luteiinia ja indolihappoja, joiden molempien tiedetään edistävän terveyttä. Vihreiden kasvisten tiedetään ehkäisevän syöpää ja parantavan luuston kuntoa. Tyypillisiä vihreitä kasviksia ovat salaatti- ja kaalikasvit sekä pavut ja herneet." Huikeeta, eikö totta?

Lisäksi keltainen virkistää, muuttuu A-vitamiiniksi, sininen parantaa muistia, punainen tomaatti ehkäisee joitakin sairauksia jne.. Itsellä meinaa ruokailu painottua enemmän vihreiden kasvisten puolelle, myös hedelmissä. Syön paljon salaatteja, kurkkua, papuja, herneitä ja parsakaalia, sekä omenoita, päärynöitä sekä kiwejä. Nyt kokosin illallissalaattini niin kirjavaksi, kuin vain onnistuin ja hellin itseäni myös pitkästä aikaa avocadolla. Värejä sain keltaisesta paprikasta, punaisista kirsikkatomaateista, valkoisesta parsasta sekä vihreistä basilikasta, salaatista ja siitä avocadosta.


Uhkasin eilen ottaa kopin Paulalta saamastani sporttihaasteesta, joten se tulee tässä. Sitten paneudun sen vähemmän miellyttävän rästihommani tekemiseen.


Viiden kysymyksen sportti-haaste:

1) Mitä urheilulajia seuraat eniten penkkiurheilijana?
- Seurasin vielä jokin aika sitten tosi ahkerasti vapaaottelua, mutta tällä hetkellä taidan seurata MM-tason lätkää, formuloita ja hiihtoa. Aika tämmönen junttikattaus.

2) Mitä uutta lajia haluaisit kokeilla?
- Elixialta löytyy sellainen trapetsitunti, jota olisi hauska kokeilla. Myös soutu kiehtoo.

3) Mitkä ovat viisi suosikkivenytystäsi?
- Valitettavasti en osaa nimetä kaikkia, jotka kuuluvat ehdottomasti top femmaan - osa löytyy nimittäin joogatunneilta. Alaspäin katsova koira on tietysti näin kireälle tyypille ihan must. Se tekee niin älyttömän hyvää jäykille, kireille jaloilleni ja auttaa selkäongelmiin ihan kybällä. Sitten on sellainen venytys joogatunneilta, jossa maataan vatsallaan, kädet laitetaan rinnan alta ristiin ja maataan rinnan / yläkropan painolla siinä ristiin vedettyjen käsien päällä. Kuulostaa karseelta ja siltä se tuntuukin, mutta kyllä sillä muutamat lukot sai auki! Näiden lisäksi suosikkeihin lukeutuvat pohjevenyt, about kaikki selän venyt sekä kylkivenytykset.

4) Mikä on salitreenissä heikoin ja vahvin lihasryhmäsi?
- Mulla on toispuoleinen vahvuus etenkin selässä korostuneena, eli oikea puoli on huomattavasti paremmassa kunnossa kuin vasen. Se on heikkous jo itsessään, mutta hartioissa ei meinaa olla voimaa lainkaan - nyt on jo vähän paremmin, mutta todella suuressa epäsuhdassa jalkoihin. Jaloista löytyy, reisistä ja pohkeista kyllä ytyä. Lienee osittain sisäpyöräilyintohimoni ja kys. lajin ohjaajataustani ansiota.

5) Millaisia urheiluvammoja sinulla on ollut ja kuinka niistä on toivuttu?
- Selkä, polvi ja nilkat ovat kipeytyneet silloin tällöin liiallisesta rasituksesta, mutta ihan levolla ja joskus muutaman päivän kovilla kipulääkekuureilla niistä on päästy yli. Aikanaan olen kuntouttanut selän ihan big time, mutta se ei mennyt rikki urheilemalla - se korjattiin sillä :)


Kysymykseni haastetuille:

1) Koska ns. jumppakärpänen puraisi sinua?
2) Mikä on pisin aika, jonka uskoisit voivasi olla liikkumatta ilman että kuppi niin sanotusti menisi nurin?
3) Miten kehittäisit koululiikuntaa?
4) Mikä on noloin salihetkesi?
5) Mikä on ollut kaikkein parhain treenihetkesi, -saavutuksesi tai -onnistumisesi?

Mie kokeilen onneani, ja heitän haasteen parille tämän hetken lempparibloggaajalleni (no, teitä on tällä hetkellä aika monta kieltämättä) Nadjalle sekä Katrille.

Heipat!

6 kommenttia:

  1. Eipähän oo muuten ikinä tullukkaan ajateltua, että tulee syötyä pääosin vaan vihreitä kasviksia..(just salaatti,kurkku,omena..)Saipahan tästäkin taas pohdiskeltavaa.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano! Ei sitä ajattele - ehkä joskus miettii et aika vihree tää lautanen, mut that´s it. Jos ei muuta, niin tälleen väreillä ajateltuna sille lautaselle saa ehkä entistä enemmän monipuolisuutta ja vaihtelua. Vihreessä ei oo mitään vikaa, mutta aion itse nyt ainakin panostaa noihin muihinkin - hell yes mä haluan saada ne muutkin hyödyt käyttööni ;)

      Poista
  2. Kiitos haasteesta! Alanpa heti vastailemaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, hyvä! Huikkaa kun oot vastaillut - mua ihan oikeasti kiinnostaa, mitä noihin kysymyksiin vastataan.. :) Melkoista sosiaalipornoa toisaalta, mutta hei, sitähän tää toisten elämiin tirkistely blogien välityksellä loppupeleissä aina vähän on.. ;)

      Poista
  3. Hei, tosi hyvät kysymykset oot keksinyt itsekin! :) Ja mielenkiintoisia vastauksia oli sulla, hyvin samantapaisia kuin täällä. Ja ei niissä junttilajeissa mitään vikaa ole... Minun pitäisi kanssa salitreenissä keskittyä saamaan vartalon oikea ja vasen puoli tasaiseksi, tosi isoja eroja on nimittäin niissä.

    Ja apua tuo viisi eri väriä, minulla on tosi vaikeata saada niitä kasviksia syötyä muutenkaan tarpeeksi, saati että viittä väriä, heh. No, pikkuhiljaa...

    VastaaPoista
  4. Mulla on OMT-fyssari katsonut selkää paljonkin ja se sano aivan suoraan, että neiti hyvä, selkänne on aivan toispuoleinen. Sen huomaa herkästi mm. sellaisia liikkeitä tehdessä, joissa vaadittaisiin koko lantion ja alaselän tasaista hallintaa - kuten nyt esimerkiksi ihan joku perus silta-asento, josta yrität nostaa vuorotellen oikeeta ja vasenta jalkaa suoraksi. Kun vasen jalka nousee, menee ihan putkeen. Kun oikee jalka nousee, kippaa lantio vasuriin ihan selkeesti. Pitoa ei vaan yksinkertaisesti ole samalla tavalla, kuin oikealla puolella.. Pidemmän päälle kuulemma kannattaa todellakin treenata ne kuntoon, ettei vanhempana kärsi huolella. Mut siinä onkin tekemistä - treenata vain sitä toista puolta..?!

    Alota kasvisten osalta vaikka kolmesta väristä - sit pitäs tulla jo tosi hyvin valikoimaa lautaselle ;)

    VastaaPoista

Kiitos!